Gasverlaters krijgen geen kosten meer in rekening gebracht bij een verzoek om de gasaansluiting te verwijderen.

Gepubliceerd door ekggaryp op

Zie bijgaande link:

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2021-10151.html

en de toelichting van ACM

https://www.acm.nl/nl/publicaties/afnemer-krijgt-geen-kosten-meer-rekening-gebracht-bij-een-verzoek-om-zijn-gasaansluiting-te-verwijderen

Het besluit is dus genomen en gepubliceerd en in werking getreden. Op grond van artikel 2.9 lid 2 zijn voor afsluiting van een normale aansluiting geen kosten meer verschuldigd.

Indien een aangeslotene verzoekt de aansluiting te verwijderen brengt de netbeheerder de kosten voor het verwijderen van de aansluiting via een eenmalige bijdrage in rekening bij de aangeslotene, met inachtneming van de systematiek van voorcalculatie zoals beschreven in artikel 2.10, eerste lid, waarbij geldt dat bij aansluitingen met een aansluitcapaciteit tot en met 40 m3(n)/uur de netbeheerder voor het verwijderen van de gasaansluiting geen kosten in rekening brengt bij de aangeslotene.

Op de site van de netbeheerder staat nog het volgende te lezen:

Als een consument definitief van het gas af wil, verwijderen netbeheerders uit veiligheidsoverwegingen de volledige gasaansluiting. Uit onderzoek van Kiwa blijkt dat een andere oplossing, waarbij een ongebruikte gasleiding onder druk in de grond blijft zitten, op termijn niet veilig is. Ook minister Van ’t Wout benadrukt in zijn brief nog eens dat volledige verwijdering de enige veilige manier is om een woning gasloos te maken.

Het zou dan dus best kunnen zijn dat de aansluiting bij de weg wordt afgekoppeld.

Categorieën: Nieuws