Ook Wiebes zegt nu: geen ‘afsluitboete’ voor gasverlaters

Gepubliceerd door ekggaryp op

ANP, 19 november 2020

Mensen die van het gas af willen, hoeven daar niet langer honderden euro’s aan ‘afsluitboete’ voor te betalen, schrijft minister Eric Wiebes (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder oordeelde de rechter al in verschillende zaken dat burgers niet voor de kosten hoefden op te draaien. Met de regeling wil Wiebes onduidelijkheid over verwijderkosten wegnemen.

De kosten van het verwijderen van de gasaansluiting, die kunnen oplopen tot 800 euro, worden in het vervolg door de netbeheerders doorberekend in de tarieven voor klanten die aangesloten blijven op het gasnet. Wiebes’ besluit gaat verder dan een afspraak die eerder dit jaar in de Tweede Kamer werd gemaakt. Toen werd een motie aangenomen waardoor de consument de ene helft van de afsluitkosten betaalt en de netbeheerder de andere.

Wel is de maatregel tijdelijk. De minister verwacht dat de regeling voor 1 maart 2021 kan ingaan. Hij moet van kracht blijven totdat de nieuwe energiewet er is, daarna wordt de verdeling van de kosten opnieuw bekeken. Het is nog niet zeker wanneer die wet er komt.

GroenLinks is blij met het besluit van de minister. “Het is belangrijk dat we burgers helpen deze stap te zetten en hen niet met deze onnodige en oneerlijke kosten opzadelen”, zegt Kamerlid Tom van der Lee. “Deze stap is alvast geregeld voor iedereen die vooroploopt en gasvrij wil gaan wonen.”

Categorieën: Nieuws